A biztonságos síelés 5 alapszabálya - tanácsok szakértőtől

A magyarok télen az aktív kikapcsolódást választják, így elsősorban kirándulni, túrázni, síelni vagy snowboardozni utaznak külföldre. Fél millió magyar rendszeresen hódol a téli sportoknak, közülük sokan Stájerországba látogatnak közelsége, megfizethető árai és változatos programjai miatt. Csorba-Simon László, a kreischbergi Mayer síiskola oktatója 5 olyan hasznos tippet oszt meg, melyekkel felhőtlen lehet a téli kikapcsolódás Ausztria fehér tartományában. Ha megfogadja tanácsait, élvezettel és biztonságban járhatja be kezdő és haladó Stájerország havas pályáit.
 

1. Készüljön testben és lélekben!
Fontos, hogy ne csak mentálisan, de fizikailag is felkészítsük magunkat a téli sportolásra, az alapos bemelegítés ugyanis megóv a ficamoktól és húzódásoktól. A síelést, sífutást vagy snowboardozást megelőzően nyak-, kar-, térd- és lábkörzéssel lazítsuk, majd helyben futással, guggolással melegítsük be az izmokat. Ezt követően levezetésképpen mély és nagy, egyenletes levegővétellel tisztítsuk meg tüdőnket, majd óvatosan kezdhetjük a sportolást.

2. Óvatosan a flying hirsch-sel!
A síoktatók tapasztalata, hogy a sípályákon közlekedők nagy százalékban fogyasztanak alkohol tartalmú italokat. Ezek magabiztossá tesznek, ugyanakkor tompítják is az érzékeket, így érdemes a koktélokra az esti lazítás alkalmával sort keríteni.

3. Olyan pályát válasszon, amelyen biztonságban érezi magát!
A Stájerországba látogatók többsége családdal vagy nagyobb társasággal jár a téli sportok tartományába, így óhatatlanul mindig van olyan a vendégek között, akinek felkészültsége, fizikuma, teherbíró képessége nem azonos útitársaéival. Ebből adódik, hogy olykor partnereik bátorítására sokan nem a képességeiknek megfelelő terepet választják, ami sérüléshez vezethet. Azok, akik szintjüknek megfelelő pályán sportolnak, a kijelölt nyomvonalon síelnek, és ott gyakorolnak, biztonsággal választhatnak később hosszabb és meredekebb pályákat. Magas-Stájerország 18 különféle síterepe Semmeringtől Stuhlekcen át a Präbichlig kínál sportélményt kezdőknek és haladóknak. A változatosságot és kihívásokat kereső síelők, snowboardosok számára a Kreischberg-Murau régió összesen 40 kilométernyi sípályát kínál.

4. Vegye figyelembe az időjárási körülményeket!
Hóviharban vagy ködben a teljesen kezdők jobb, ha neki sem vágnak a pályának. Amennyiben mégis felmerészkednek a hegyre, mindenképpen viseljenek síszemüveget, amely hóesésben védi a szemet a hópihéktől, ködben pedig a színezett lencsék kiemelik a környezet kontúrjait, így könnyebben észrevehetők a pálya egyenetlenségei. Rossz látási viszonyok alkalmával ne álljunk meg a síterep közepén!

5. Viseljen megfelelő felszerelést!
A biztonságos síeléshez hozzátartozik a sítudásunknak megfelelő sífelszerelés beszerzése, mely inkább odafigyelés, mint pénz kérdése, hiszen Ausztria síterepein kiváló minőségű sí -és snowboard felszereléseket lehet bérelni. Fontos olyan hosszúságú és keménységű sílécet, deszkát választani, melyet a sportoló testsúlyához, magasságához ajánlott a szakértő. Kabátból és overállból egy számmal nagyobb méretet érdemes venni, hogy azokban a mozgás könnyed és egyszerű legyen. A réteges öltözködés nagyon fontos, érdemes időt szánni a megfelelő zokni, alsó- és felső ruházat kiválasztására. A téli sportok nélkülözhetetlen kellékei a strapabíró, ötujjas síkesztyű, a síszemüveg, valamint a bukósisak, amely az osztrák síterepeken 14 éves korig kötelező felszerelés, hiszen viselésével a balesetekből eredő sérülések többsége elkerülhető. Ajánlott a gerinc protektor, a térd- és könyökvédő, valamint kezdő snowboardosoknak a csuklóvédő és a protektoros kesztyű.

Forrás: Biztosítási szemle



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft